آیتالله جوادی آملی (حفظهالله) در مرداد سال ۱۳۹۰ در بخشی از دیدار با رئیس و جمعی از کارکنان مؤسسه پیام غدیر، توضیحات مهم و مبسوطی را پیرامون چگونگی تأثیر دعا بر شفای بیمار و سطوح تأثیرگذاری آن ارائه میفرمایند که مرور آن در این روزهای درگیری با ویروس منحوس کرونا و شبهات مطرح شده پیرامون شفای بیماران لازم مینماید. چکیدهای از سخنان این عارف، فقیه و فیلسوف برجسته معاصر را در ادامه میخوانید:
اگر دستورهای دینی را باور بکنیم، آثارشان نیز همراه آنهاست. به ما گفتهاند سوره مبارکه حمد، مخصوصاً اگر هفتبار خوانده شود، برای شفای بیماری بسیار خوب است یا قرائت فلان سوره برای رسیدن به فلان مقصد اثر دارد، اینها در روایات ما وجود دارد، برخیها نظیر مرحوم سیدبنطاووس، بحرالعلوم، ابنفهد حلّی کسانی بودند که این را باور کردند و نتیجه هم گرفتند… این راهی است که رفتنی است؛ حالا او چطور باور کرد و به اینجا رسید ما باید چطور باشیم [بحثی است].
گاهی اوقات شخصی مانند مسیح است که با یک جمله بیماری را درمان یا مردهای را زنده میکند، البته آن معجزه است آن از ما نه متوقع است، نه مقدور ماست، اما آنکه وظیفه ماست، مقدور ما نیز میباشد و باید آن راه را طی کنیم، اما نمیکنیم، این است که اگر یکبار حمد خواندیم یا هفت بار حمد خواندیم، در چند بخش [از مراحل درمان]تأثیرگذار است.
اول کسی که بخواهد بیمارش درمان بشود یا خودش مریض است و میخواهد معالجه کند، فکرش هدایت میشود که در بین این همه پزشک به کدام یک مراجعه کند، هدایت فکر به این سمت که من نزد کدام طبیب بروم به برکت دعاست. حالا که رفت نزد آن طبیب، به برکت دعا فکر طبیب رهبری میشود تا از اشتباه مصون بماند و در بین انحای بیماری و مراجعان زیادی که دارد، بیماری را [به درستی]تشخیص دهد.
پس از آن که طبیب تشخیص داد که بیماری این بیمار چیست، همین حمد یا آن هفت حمد در هدایت فکر طبیب به تشخیص داروی شفابخش در بین [انواع مختلف داروهایی که وجود دارد]اثرگذار است. [پس از نوشتن نسخه]رهبری فکر بیماردار یا کسی که نسخه را گرفته، به اینکه کجا برود و از کدام داروخانه نسخه را تهیه کند که داروی تاریخ مصرف گذشته و بیاثر به او ندهد نیز به برکت این حمد است. باز وقتی به داروخانه مراجعه کرده، اینکه داروفروش اشتباه نکند و نسخه را عوضی نپیچد، به برکت همین حمد است. وقتی که دارو را گرفت و به بیمارستان آورد و به پرستار داد، اینکه پرستار اشتباهی تزریق نکند یا اشتباهی مصرف نکند، به برکت همین حمد است.
این حمد یا هفت حمد در هدایت و رهبری افکار همه اینها اثر دارد، معنای اینکه از قرآن شفا بگیرید، تنها این نیست که کسی حمد بخواند فوراً بیمار معالجه شود، آن شدنی است، اما برای خواص، بالاتر از این هم هست، اما برای خواص، ولی حداقل برکت این حمدها این است. در خیلی از موارد پیش میآید که شخص میگوید که ببخشید، اشتباه شده است، چیزی که جلوی اینگونه از اشتباهات را بگیرد همین دعاهاست.