به گفته مورخین شیعه و بسیاری از علمای اهل سنت، در کعبه زاده شد. او نخستین کسی بود که به پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) ایمان آورد. از نظر شیعه، وی به فرمان خدا و تصریح پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) جانشین بلافصل رسول خدا (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) است. [۱] آیاتی از قرآن کریم بر عصمت و پیراستگی وی از پلیدیها دلالت دارد. […]
به گفته مورخین شیعه و بسیاری از علمای اهل سنت، در کعبه زاده شد. او نخستین کسی بود که به پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) ایمان آورد. از نظر شیعه، وی به فرمان خدا و تصریح پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) جانشین بلافصل رسول خدا (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) است. [۱] آیاتی از قرآن کریم بر عصمت و پیراستگی وی از پلیدیها دلالت دارد. [۲] بنابر منابع شیعه و برخی منابع اهل سنت، حدود ۳۰۰ آیه در قرآن کریم در فضیلت او نازل شده است. [۳] [۴] وی همسر حضرت فاطمه (سلاماللهعلیهم) و پدر و جد ۱۱ امام شیعه است.
هنگامی که قریش قصد کشتن پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) را داشتند، او در بستر پیامبر خوابید تا دشمنان گمراه شوند و بدین طریق پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) مخفیانه هجرت کرد. [۵] پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) عقد اخوت خود را با وی بست. [۶] در همه غزوات پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) جز جنگ تبوک که به فرمان پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) در مدینه ماند- شرکت داشت و پرافتخارترین فرمانده اسلام بود. آثار مکتوب بسیای به زبانهای مختلف درباره امام علی (علیهالسّلام) نوشته شده است.
پس از درگذشت پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) گروهی در سقیفه، با ابوبکر به عنوان خلیفه بیعت کردند و امام علی (علیهالسّلام) ۲۵ سال از خلافت دور ماند. آن حضرت پس از خلافت ابوبکر، عمر و عثمان، به اصرار مسلمانان خلافت و حکومت را پذیرفت. [۷] او در دوره کوتاه حکومتش با سه جنگ سنگین داخلی مواجه شد و سرانجام در محراب مسجد کوفه در حال نماز به دست یکی از خوارج به شهادت رسید و مخفیانه در نجف به خاک سپرده شد. [۸]
گفتهاند که سررشته بسیاری از علوم مسلمانان، از جمله نحو عربی، کلام، فقه و تفسیر به امام علی (علیهالسّلام) میرسد و فرقههای گوناگون، سلسله سند خود را بدو میرسانند. کتاب معروف نهج البلاغه منتخبی از گفتهها و نوشتههای اوست.
معنای امیرالمؤمنین
امیرالمؤمنین به معنای امیر، فرمانده و رهبر مسلمانان، لقبی است که به اعتقاد شیعیان اختصاص به حضرت علی (علیهالسّلام) دارد. براساس روایات، شیعیان معتقدند این لقب در زمان پیامبر اسلام برای علی بن ابیطالب به کار میرفته است و منحصر به اوست و نه تنها استعمال این لقب را برای خلفای راشدین و غیر راشدین جایز نمیدانند که حتی به کاربردن این لقب را برای سایر امامان خود هم صحیح نمیدانند.
منابع:
۱ .مائده/سوره۵، آیه۶۷.
۲. احزاب/سوره۳۳، آیه۳۳.
۳.اربلی، ابن ابی الفتح، کشف الغمه، ص۹۳.
۴. سیوطی، عبدالرحمن، تاریخ الخلفاء، ص۱۸۹.
۵.مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۱۹، ص۵۹.
۶.نیشابوری، حاکم، المستدرک علی الصحیحین، ج۳، ص۱۶.
۷. ابن ابی الحدید معتزلی، عبدالحمید، شرح نهج البلاغه، ج۶، ص۵.
۸. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۴۲، ص۲۹۰.
wikifeqh.ir
این مطلب بدون برچسب می باشد.
تمامی حقوق این سایت محفوظ است.
طراحی سایت : کلکسیون طراحی